BBQ υγραερίου

BBQ υγραερίου
Είστε έτοιμοι να ανεβείτε επίπεδο στο ψήσιμο; Το BBQ υγραερίου είναι το τέλειο εργαλείο για όσους θέλουν να φέρουν επανάσταση στην υπαίθρια εμπειρία μαγειρικής τους. Με τις ισχυρές του δυνατότητες και την ευκολία χρήσης, το μπάρμπεκιου υγραερίου θα σας κάνει να ψήσετε σαν επαγγελματίας σε χρόνο μηδέν!

Ξεχάστε την βαρετή διαδικασία πάνω από μια φωτιά με κάρβουνο, προσπαθώντας να δώσετε τη γεύση του κάρβουνου στα κρέατα σας. Τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι το απλό πάτημα ενός κουμπιού και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε εκπληκτικά αριστουργήματα με ελάχιστη προσπάθεια. Όχι μόνο διευκολύνει το μαγείρεμα, αλλά βοηθά επίσης στην ανάδειξη γεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν με άλλες μεθόδους.

Το BBQ υγραερίου έχει υπέροχα αποτελέσματα όσον αφορά την ευκολία και τη γεύση, καθιστώντας την καλύτερη επιλογή για μπάρμπεκιου σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως, εάν είστε έτοιμοι να ενταχθείτε στο κλάμπ των ειδικών, τότε διαβάστε παρακάτω – αυτό το άρθρο έχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε  γιατί το BBQ υγραερίου πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας.

Τύποι ψησταριάς υγραερίου

Όταν πρόκειται για BBQ, έχετε πολλές επιλογές. Υπάρχουν ψησταριές με κάρβουνο, ψησταριές υγραερίου, ψησταριές με pellet και ηλεκτρικές ψησταριές. Και οι τέσσερεις τύποι προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα που τους καθιστούν μοναδικούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ αυτών των επιλογών, ώστε να μπορείτε να βρείτε την καλύτερη για τις ανάγκες σας.

1) Οι ψησταριές με κάρβουνο είναι ίσως το πιο κοινό είδος μπάρμπεκιου που συναντάμε στις αυλές σε όλο τον κόσμο. Το κάρβουνο είναι σχετικά φθηνό και παρέχει έντονη γεύση όταν χρησιμοποιείται σωστά. Το μειονέκτημα είναι ότι το κάρβουνο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανεβάσει θερμοκρασία και υπάρχει πάντα μια πιθανότητα φωτιάς λόγω του λίπους που στάζει σε αναμμένα κάρβουνα.

2) Οι ψησταριές υγραερίου προσφέρουν άνεση, ευκολία και σταθερή απόδοση θερμότητας σε όλες τις περιόδους μαγειρέματος. Με μείγμα ή προπάνιο ως καύσιμο, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε να σβήσει η φωτιά για να προσθέσετε φαγητό στη σχάρα. Επιπλέον, καθαρίζονται πιο εύκολα από άλλους τύπους μπάρμπεκιου. Και με την χρήση ξύλου καπνίσματος μπορούμε να δώσουμε στο κρέας μας την γεύση καπνιστού.

3) Οι ψησταριές pellet είναι μια κατηγορία αυτόματης ψησταριάς που το σημαντικό της πλεονέκτημα είναι ότι συνδέεται στο wifi του σπιτιού και μπορούμε από εκεί να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία, τον χρόνο ψησίματος καθώς και να της δώσουμε μερικά προγράμματα μαγειρέματος.

Έχει επίσης σταθερή θερμοκρασία και δίνει στο φαγητό μας την γεύση του ξυλόφουρνου που όλοι αγαπάμε.

4) Οι ηλεκτρικές ψησταριές προσφέρουν άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα bbq που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε εξωτερικό χώρο. Και η τιμή τους ξεκινά από αρκετά χαμηλά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Έτσι, εάν θέλετε κάτι γρήγορο και αποτελεσματικό, τότε οι ψησταριές αερίου θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σας. Τώρα ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης ψησταριάς αερίου σε σχέση με άλλες επιλογές.

Πλεονεκτήματα των BBQ υγραερίου

Η απόλαυση μιας μπριζόλας μια νύχτα του καλοκαιριού είναι μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής. Οι ψησταριές υγραερίου παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας πιάτα σε εξωτερικούς χώρους, με πολλά πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ιδανικές για κάθε περίσταση.

Πρώτα απ ‘όλα, οι ψησταριές αερίου είναι απίστευτα εύκολες στη χρήση και απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια για να ξεκινήσετε να ψήνετε. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείτε να έχετε φωτιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς φασαρία με σπίρτα ή αναπτήρα! Προσφέρουν επίσης καλύτερο έλεγχο των επιπέδων θερμότητας από τα μοντέλα με κάρβουνο. Απλώς γυρίστε το κουμπί για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία από χαμηλή σε υψηλή ανάλογα με το τι μαγειρεύετε. Αυτό διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται ομοιόμορφα και γρήγορα χωρίς να καίγονται ή να στεγνώνουν.

Επιπλέον, οι ψησταριές αερίου καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα από τις αντίστοιχες ψησταριές με κάρβουνο. Απλώς αφαιρέστε τυχόν συσσωρευμένο λίπος  από τις σχάρες με την ειδική βούρτσα και  είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη φορά. Επιπλέον, δεν εκπέμπουν καπνό τόσο εύκολα που σημαίνει λιγότερες μυρωδιές μέσα ή έξω από το σπίτι σας ειδικά αν είστε σε κάποιο διαμέρισμα

Οι ψησταριές υγραερίου κάνουν το μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό από ποτέ! Δεν είναι περίεργο που έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς μεταξύ των σεφ ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η προετοιμασία νόστιμων γευμάτων δεν ήταν ποτέ πιο απλή όταν χρησιμοποιείτε αυτού του είδους τη ψησταριά!

Ρύθμιση και συντήρηση ψησταριάς υγραερίου

Η εγκατάσταση και η συντήρηση του μπάρμπεκιου αερίου είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο μαγείρεμα. Ακολουθούν 3 συμβουλές για εύκολη ρύθμιση:

 1. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως οι σύνδεσμοι εύκαμπτων σωλήνων, οι ρυθμιστές και οι μπουκάλα υγραερίου, περιλαμβάνονται στη συσκευασία προτού ξεκινήσετε τη ρύθμιση.
 2. Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συναρμολόγησης και σύνδεσης των εξαρτημάτων σωστά και με ασφάλεια, ώστε να μην προκύψουν ατυχήματα αργότερα.
 3. Δοκιμάστε το μπάρμπεκιου ανάβοντάς το με την αυτόματη ανάφλεξη και αφήστε το για 30 λεπτά στο maximum (μόνο για την πρώτη φορά) και αφού θα βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά λαδώστε τις σχάρες (seasoning) πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα!

 

Μόλις το BBQ σας έχει στηθεί και δοκιμαστεί, η σωστή φροντίδα του είναι απαραίτητη για τη μακροζωία του. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σχάρα σας καθαρή μετά από κάθε χρήση. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα φαγητού που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα γεύματα με μια ορειχάλκινη βούρτσα ώστε να μην χαλάσει το seasoning αυτό θα διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός σας θα παραμείνει σε καλή κατάσταση για τα επόμενα χρόνια! Επιπλέον, εάν αποθηκεύεται σε εξωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, φροντίστε να καλύψετε το πάνω μέρος του μπάρμπεκιου σας, ώστε να μην συσσωρεύεται σκόνη ή υγρασία στο εσωτερικό όταν δεν χρησιμοποιείται.

Η σωστή συντήρηση συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής της ψησταριάς αερίου σας, γι’ αυτό μην παραμελείτε αυτά τα απλά βήματα! Με ελάχιστη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο τις υπαίθριες εμπειρίες ψησίματος. Και μιλώντας για ασφάλεια…

Συμβουλές ασφαλείας

Το μαγείρεμα με BBQ υγραερίου είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας. Για να διασφαλίσετε ότι θα περάσετε όμορφα και ασφαλή κατά το ψήσιμο, ακολουθούν ορισμένες σημαντικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πρώτα απ ‘όλα, να διαβάζετε πάντα το εγχειρίδιο της ψησταριάς σας πριν τη χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Αυτό θα παρέχει πληροφορίες για το πώς να ανάβετε σωστά τη ψησταριά καθώς και άλλες σημαντικές οδηγίες. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο το σωστό ρυθμιστή υγραερίου χαμηλής πίεσης γιατί αλλιώς μπορεί να προκληθούν εκρήξεις ή κινδύνους πυρκαγιάς.

Ο τακτικός καθαρισμός της ψησταριάς σας είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο για να παραμείνετε ασφαλείς όταν μαγειρεύετε σε εξωτερικούς χώρους. Φροντίστε να απαλλαγείτε από τυχόν συσσώρευση λίπους από προηγούμενες χρήσεις, για να μην πάρει φωτιά! Επιπλέον, ελέγχετε κάθε τόσο για τυχόν ζημιές, όπως σκουριά ή ρωγμές, αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως με την αντικατάσταση των κατεστραμμένων εξαρτημάτων.

Εν ολίγοις, η φροντίδα για τα BBQ υγραερίου απαιτεί προσοχή στην χρήση και την συντήρηση. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και  συντήρησης, θα βεβαιωθείτε ότι η εμπειρία ψησίματος σε εξωτερικό χώρο θα παραμείνει ευχάριστη και ασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους! Τώρα για να επιλέξετε τη σωστή ψησταριά για εσάς…

Επιλέγοντας τη σωστή ψησταριά

Έχοντας κατά νου τις σωστές συμβουλές ασφαλείας, ήρθε η ώρα να διαλέξετε μια ψησταριά που θα κάνει τα ψησίματα σας αξέχαστα. Η εύρεση του τέλειου BBQ υγραερίου είναι αρκετά δύσκολη , υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές! Αλλά με κάποια βοήθεια από αυτό το άρθρο, θα βρείτε τον εαυτό σας να ψήνετε σαν επαγγελματίας σε χρόνο μηδέν.

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το μέγεθος. Εάν ταΐζετε λίγο κόσμο ή απλώς έχετε περιορισμένο χώρο στην αυλή, κάτι μικρό μπορεί να είναι ιδανικό. Για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πιο έμπειρους ψήστες, τα μοντέλα supersize μπορούν να παρέχουν όλη τη δύναμη που απαιτείται για να μαγειρέψετε!

Τώρα ας δούμε τα χαρακτηριστικά. Οι ψησταριές υγραερίου έρχονται με τόσες πολλές λειτουργίες που δεν ξέρεις τι να διαλέξεις! Από πλαϊνούς καυστήρες και εξαρτήματα ψησταριάς μέχρι τεχνολογία υπερύθρων (sear zone) και οπίσθιους καυστήρες για να μπορείτε να δημιουργήσετε γκουρμέ γεύματα απευθείας από το σπίτι σας! Απλώς σκεφτείτε ποια είδη φαγητού σκοπεύετε να φτιάχνετε πιο συχνά προτού αποφασίσετε ποια έξτρα είναι απαραίτητα για εσάς.

Το επόμενο βήμα στο ταξίδι μας είναι η εξερεύνηση διαφορετικών τύπων καυσίμων…

Διαφορετικοί τύποι καυσίμου

Όσον αφορά το μπάρμπεκιου, υπάρχουν πολλές επιλογές καυσίμων. Το προπάνιο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αποδοτικές επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το μπάρμπεκιου σας. Είναι βολικό και εύκολο, ενώ παρέχει σταθερή απόδοση ακόμα και σε κρύο καιρό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ανομοιόμορφες θερμοκρασίες ή φωτιές όπως κάνετε με τις ψησταριές κάρβουνου.

Οι δύο κύριοι τύποι καυσίμων αερίου που χρησιμοποιούνται στα BBQ είναι το προπάνιο και το μίγμα. Το προπάνιο είναι μια φορητή φιάλη που μπορεί εύκολα να ξαναγεμιστεί όταν είναι άδεια και επίσης είναι πιο καθαρό από το μείγμα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το μείγμα είναι ακατάλληλο για μια ψησταριά υγραερίου. Για το τι θα επιλέξετε εξαρτάται πραγματικά από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα σε μια κρύα ορεινή περιοχή θα επιλέγαμε καλύτερα προπάνιο τους χειμερινούς μήνες για να μην παγώνει τόσο εύκολα. Ενώ αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες θα επιλέγαμε καλύτερα μίγμα για μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερη κατανάλωση.

Όποιο είδος καυσίμου αποφασίσετε για το μπάρμπεκιου σας θα εξαρτηθεί τελικά από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες σας, φροντίστε μόνο να λάβετε υπόψη όλους τους παράγοντες πριν λάβετε μια απόφαση! Με οποιαδήποτε επιλογή, θα μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα ψητά φαγητά χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα ή ταλαιπωρία που σχετίζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους ψησίματος στα κάρβουνα. Τώρα που ξέρουμε ποια καύσιμα λειτουργούν καλύτερα, ας δούμε πώς να προετοιμάσουμε σωστά τη ψησταριά για να μαγειρέψετε νόστιμα φαγητά!

Προετοιμασία του γκριλ

Πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα με αέριο, είναι σημαντικό να προετοιμάσω σωστά τη ψησταριά. Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα είναι σε καλή κατάσταση και ασφαλώς συνδεδεμένα. Επιθεωρήστε τους καυστήρες σας μήπως είναι βουλωμένοι λόγω λίπους ή υπολειμμάτων. Βεβαιωθείτε ότι τόσο τα κουμπιά ελέγχου όσο και οι βαλβίδες περιστρέφονται ελεύθερα, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμότητα κατά το ψήσιμο. Στη συνέχεια, ελέγξτε ότι η σύνδεση της φιάλης είναι ασφαλής. Ο διπλός έλεγχος θα μπορούσε να σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα! Τέλος, αφαιρέστε τυχόν βρωμιά ή σκόνη στη σχάρα της ψησταριάς σας πριν ενεργοποιήσετε την φιάλη αερίου και ανάψετε το BBQ.

Τώρα που η ψησταριά μου είναι έτοιμη, ας μιλήσουμε για το μαγείρεμα με αέριο!

Μαγείρεμα με υγραέριο

Το μαγείρεμα με αέριο είναι μια απίστευτα ικανοποιητική εμπειρία. Λατρεύω τον έλεγχο που μου δίνει στο μαγείρεμα μου, επιτρέποντάς μου να μαγειρεύω τα πάντα, από αργά μαγειρευτά , πίτσα, ψωμί μέχρι ζουμερές μπριζόλες και γλυκά στην ίδια σχάρα! Είναι επίσης υπέροχο που υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές όσον αφορά τις ψησταριές. Μπορείτε να διαλέξετε ένα μικρό επιτραπέζιο μοντέλο ή ακόμα και ένα μεγάλο BBQ.

Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης BBQ υγραερίου είναι η ευκολία και η ταχύτητά του. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να ανάψουν τα κάρβουνα, απλά ανοίξτε τον διακόπτη και είστε έτοιμοι! Επιπλέον, εάν ξεχάσετε κάτι κατά το μαγείρεμα, η προσαρμογή της θερμοκρασίας διαρκεί δευτερόλεπτα αντί για λεπτά όπως με τα παραδοσιακά BBQ.

Το τελευταίο πράγμα που θέλω να αναφέρω σχετικά με το μαγείρεμα με αέριο είναι πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ο πειραματισμός με διαφορετικές γεύσεις. Με τον έλεγχο στα χέρια σας, γιατί να μην δοκιμάσετε μερικές νέες συνταγές; Θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να δημιουργήσετε!

Τεχνικές ελέγχου θερμοκρασίας

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά του μαγειρέματος με αέριο, ας μιλήσουμε για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Αυτό είναι κρίσιμο για την επίτευξη σταθερών αποτελεσμάτων και τη δημιουργία νόστιμων φαγητών κάθε φορά. Ο έλεγχος θερμοκρασίας ξεκινά πριν ανάψετε τη ψησταριά σας.

Οι ψησταριές αερίου είναι εξαιρετικές γιατί θερμαίνονται γρήγορα και διατηρούν σταθερή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απαραίτητο για τον έλεγχο θερμοκρασίας είναι εκτός από το αναλογικό θερμόμετρο στο καπάκι τις ψησταριάς και ένα ψηφιακό θερμόμετρο ειδικό για κρέας έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε είναι το φαγητό μας ψημένο και εσωτερικά! Έχοντας υπόψη αυτές τις συμβουλές, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση BBQ με φανταστικά αποτελέσματα κάθε φορά.

Στη συνέχεια θα καλύψουμε τις τεχνικές καθαρισμού και αποθήκευσης για να διασφαλίσουμε ότι η ψησταριά σας παραμένει ασφαλής και αποδίδει βέλτιστα για τα επόμενα χρόνια…

Καθαρισμός και αποθήκευση

Ο καθαρισμός και η αποθήκευση ενός BBQ υγραερίου απαιτεί προσοχή. Μετά από κάθε χρήση, θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι η σχάρα σας έχει καθαριστεί σωστά, τα λίπη πρέπει να σκουπιστούν και οι σχάρες να καθαριστούν χωρίς να υπάρχουν κολλημένα κομμάτια τροφίμων. Κάνοντας αυτό θα αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηρίων καθώς και θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού σας.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε προστατευτικά καλύμματα για τη σχάρα σας. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και στυλ κατάλληλα για κάθε BBQ. Μερικοί έχουν ακόμη και κορδόνια  ή ιμάντες που τα βοηθούν να τα κρατούν ασφαλή κατά τις κακές καιρικές συνθήκες και στον άνεμο. Αυτή η πρόσθετη προστασία θα βοηθήσει πολύ στο να διασφαλίσει ότι δεν θα διαβρωθεί το BBQ σας με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, όταν τελειώσει η σεζόν και είστε έτοιμοι να αποθηκεύσετε το BBQ υγραερίου σας μέχρι το επόμενο έτος, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες είναι κλειστοί και οι μπουκάλες αερίου έχουν αποσυνδεθεί. Η ασφαλής σφράγιση των πάντων θα συμβάλει στην προστασία από διαρροή, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Επιτρέπει επίσης την εύκολη εγκατάσταση όταν ξεκινά η νέα σεζόν.

Αξεσουάρ για ψήσιμο με υγραέριο

Το μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους με BBQ υγραερίου είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπαίθρια μαγειρική σας, πρέπει να έχετε τα κατάλληλα αξεσουάρ. Από εργαλεία και σκεύη ψησίματος μέχρι ειδικά καλύμματα. Yπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόλαυση του ψησίματος.

 • Λαβίδες: Χρησιμοποιείται για το γύρισμα κρεάτων στη σχάρα χωρίς να τρυπηθούν
 • Σπάτουλα: Ένα επίπεδο εργαλείο που χρησιμοποιείται για το ξύσιμο της μαντεμένιας πλάκας από τα τρόφιμα και την ανατροπή ευαίσθητων τροφίμων όπως ψάρια και μπιφτέκια
 • Βούρτσα ψησταριάς: Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των καμένων σωματιδίων από τη σχάρα πριν και μετά από κάθε χρήση

Έχοντας αυτά τα απαραίτητα εργαλεία θα μπορέσετε να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα στα ψησίματα σας.

Το επόμενο βήμα είναι να εξερευνήσετε διαφορετικές συνταγές για την υπαίθρια μαγειρική σας, ώστε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε νόστιμα γεύματα.

Συνταγές για Υπαίθρια Μαγειρική

Είμαι σίγουρος ότι περιμένατε να πάρετε στα χέρια σας μερικές νόστιμες συνταγές για υπαίθρια μαγειρική. Λοιπόν, η αναμονή τελείωσε! Μετά από όλες τις προετοιμασίες, ήρθε η ώρα να ανάψετε το BBQ υγραερίου και να ξεκινήσετε το ψήσιμο στη σχάρα!

Αρχικά αποφασίστε τι είδους φαγητό θέλετε να ετοιμάσετε. Θα είναι ένα πλήρες γεύμα όπως  μπριζόλες και πανσέτες ή μήπως κάτι πιο ελαφρύ όπως σουβλάκια και μπέργκερ;

Τώρα ας μιλήσουμε για τις μαρινάδες. Αυτές μπορούν πραγματικά να αναδείξουν τη γεύση στα κρέατα ή τα λαχανικά απλώς μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, καθώς τα περισσότερα χρειάζονται τουλάχιστον μία ή δύο ώρες πριν να είναι έτοιμα για τη σχάρα. Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί συστατικών, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις μέχρι να βρείτε αυτό που θα αρέσει σε όλους.

Το ψήσιμο στη σχάρα δεν είναι μόνο για αλμυρά φαγητά. Τα γλυκά επιδόρπια όπως κέικ ή οι ψητές φέτες ανανά αποτελούν επίσης εξαιρετικές προσθήκες σε κάθε καλοκαιρινό μαγείρεμα. Διασκεδάστε λοιπόν με τις συνταγές σας και απολαύστε τη δημιουργία νόστιμων πιάτων.

Δημοφιλείς μάρκες

Όταν πρόκειται για BBQ υγραερίου, υπάρχουν μερικές δημοφιλείς μάρκες που ξεχωρίζουν.

Οι δημοφιλέστερες μάρκες είναι Broil King, Napoleon, Weber, Outdoorchef και Char Broil.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που θα επιλέξετε, κάθε μοντέλο θα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να τα ερευνήσετε πριν λάβετε την τελική σας απόφαση, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια σωστή επιλογή σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ορισμένων κοινών προβλημάτων κατά τη χρήση μπάρμπεκιου αερίου.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το bbq αερίου σας; Μην ανησυχείτε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

– Ελέγξτε τις σωληνώσεις καυσίμου για τυχόν τσακίσματα ή διαρροές

– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα κουμπιά, οι βαλβίδες και οι εύκαμπτοι σωλήνες είναι καλά στερεωμένα και βιδωμένα καλά

Εάν κανένα από αυτά τα βήματα δεν επιλύσει το πρόβλημα, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν επαγγελματία τεχνικό. Θα είναι σε θέση να διαγνώσει γρήγορα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει σε χρόνο μηδέν! Μην επιχειρήσετε να το διορθώσετε μόνοι σας αφήστε τη δουλειά στους ειδικούς.

Εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Εντάξει, προσπαθήσατε να φτιάξετε το BBQ υγραερίου σας και εξακολουθεί να μην λειτουργεί καλά; Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να φτιάξετε ένα νόστιμο γεύμα είναι να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος!

Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό, τηγάνισμα σε τηγάνι. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά λαχανικά ή ακόμα και να τηγανίσετε λίγο μπέικον για πρωινό. Επιπλέον, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή ακριβά συστατικά το μόνο που χρειάζεστε είναι φωτιά και λάδι!

Και τέλος, ας μιλήσουμε για το ψήσιμο. Το ψήσιμο δεν χρειάζεται πάντα να σημαίνει κέικ και μπισκότα. Τα αλμυρά πιάτα όπως τα λαζάνια είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές όταν αναζητάτε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά σκεύη για το φούρνο και τα σωστά υλικά (τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν ανάλογα με το τι υπάρχει στο σπίτι). Με το ψήσιμο, πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο τι είδους δημιουργικές συνταγές μπορείτε να βρείτε!

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το BBQ υγραερίου μου είναι ασφαλές στη χρήση;

Η ασφάλεια είναι ένα κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε δραστηριότητας, και αυτό ισχύει όταν πρόκειται για τη χρήση BBQ υγραερίου. Ακολουθούν πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το BBQ υγραερίου σας παραμένει ασφαλές:

– Ελέγχετε τακτικά για διαρροές στον εύκαμπτο σωλήνα ή τον ρυθμιστή με σαπουνόνερο μόνο (ποτέ με αναπτήρα)

– Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια γύρω από το BBQ

– Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί είναι καθαροί από σκουπίδια και βρωμιά

– Καθαρίζετε τακτικά το λίπος για να αποφύγετε τις φωτιές

– Να κλείνετε πάντα την φιάλη μετά από κάθε χρήση

Η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων μπορεί να κάνει την εμπειρία σας στο ψήσιμο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε ποιοι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν και να είστε προετοιμασμένοι να τους αντιμετωπίσετε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις απλές συμβουλές, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο γνωρίζοντας ότι οι δραστηριότητές σας στο BBQ είναι πάντα ασφαλείς.

Πώς μπορώ να προσαρμόσω τη θερμοκρασία του μπάρμπεκιου αερίου μου;

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός BBQ υγραερίου είναι το κλειδί για να πετύχετε το τέλειο ψητό γεύμα. Είτε μαγειρεύετε μπριζόλα, μπιφτέκια ή λαχανικά, είναι απαραίτητο για την επιτυχία και την ασφάλεια! Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους η ρύθμιση της θερμοκρασίας του BBQ υγραερίου είναι σημαντική:

 1. Ψήσιμο – η σωστή εξωτερική εμφάνιση του ψητού χωρίς να καεί απαιτεί ακριβή έλεγχο των επιπέδων θερμότητας και η χρήση ψηφιακού θερμομέτρου για έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας του κρέατος είναι απαραίτητη.
 2. Έλεγχος καπνού ο πολύς καπνός μπορεί να χαλάσει τις γεύσεις και τα αρώματα.
 3. Ασφάλεια όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, μπορεί να προκληθούν φλόγες από το λίπος, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις εάν δεν παρακολουθούνται σωστά. ( αν έχουμε φλόγες από λίπος κλείνουμε το καπάκι και τους καυστήρες και περιμένουμε να σβήσουν, δεν ρίχνουμε ποτέ νερό).

 

Τα καλά νέα είναι ότι τα σύγχρονα BBQ διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ρυθμιζόμενους αεραγωγούς και καυστήρες, οπότε ο έλεγχος της φωτιάς είναι ευκολότερος από ποτέ. Εφόσον ακολουθείτε μερικά απλά βήματα, όπως η σωστή προθέρμανση, ο τακτικός έλεγχος των πιέσεων του προπανίου και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας κάθε λειτουργίας στο συγκεκριμένο μοντέλο BBQ, τότε θα είστε μια χαρά! Απλώς θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί κατά το ψήσιμο στη σχάρα και να προσαρμόζετε αυτές τις θερμοκρασίες προσεκτικά όποτε χρειάζεται, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει το δείπνο του με μια φλόγα εκτός ελέγχου! Έχοντας υπόψη αυτές τις συμβουλές, ήρθε η ώρα να εξοικειωθείτε με όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία του BBQ υγραερίου σας για νόστιμα αποτελέσματα κάθε φορά.

Ποια αξεσουάρ μπορώ να χρησιμοποιήσω για να βελτιώσω την εμπειρία μαγειρέματος στο bbq αερίου;

Η βελτίωση της μαγειρικής σας εμπειρίας δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ, μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο σας στο BBQ και να φτιάξετε γεύματα που θα εντυπωσιάσουν ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς φίλους σας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά από τα καλύτερα αξεσουάρ, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το επόμενο ψήσιμο σας!

Αρχικά, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα αναβαθμισμένο ψηφιακό θερμόμετρο. Ένα καλό θερμόμετρο θα σας βοηθήσει να μετρήσετε ακριβώς πόσο ζεστά ή δροσερά είναι τα ψητά στη σχάρα σας, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τις θερμοκρασίες για διαφορετικά είδη όσο χρειάζεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό μαγειρεύεται σωστά κανείς δεν θέλει κακοψημένη μπριζόνα!

Στη συνέχεια, σκεφτείτε να προμηθευτείτε κάποια εξειδικευμένα εργαλεία, όπως το κουτί καπνίσματος των ψητών ή εργαλεία ψησίματος. Τα κουτιά καπνίσματος σάς επιτρέπουν να προσθέσετε επιπλέον γεύση σε ό,τι μαγειρεύεται, ενώ τα εργαλεία ψησίματος σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε ομοιόμορφα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος χωρίς να τα κάψετε. Και οι δύο αυτές προσθήκες σας δίνουν περισσότερες επιλογές σχετικά με το είδος των πιάτων που μπορείτε να δημιουργήσετε και να κάνετε κάθε γεύμα μοναδικό με τον δικό του τρόπο.

Τέλος, μην ξεχνάτε άλλες μικρές λεπτομέρειες όπως καλύμματα και είδη καθαρισμού. Τα καλύμματα κρατούν τη σκόνη και τα υπολείμματα έξω από τη ψησταριά σας, ενώ παράλληλα την προστατεύουν από τον καιρό, κάτι απαραίτητο εάν θέλετε να διαρκέσει για τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τα είδη καθαρισμού, η χρήση ειδικών βουρτσών ειδικά κατασκευασμένων για μαντεμένιες σχάρες αποτρέπει τις γρατζουνιές στη σχάρα σας, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της εμφάνισής της με την πάροδο του χρόνου.

Ανεξάρτητα από το είδος BBQ υγραερίου που έχετε επιλέξει, αυτά τα απλά αξεσουάρ μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της μαγειρικής σας εμπειρίας και να φέρουν νέες γεύσεις στο παιχνίδι!

Πόση διάρκεια ζωής να περιμένω οτι θα έχει το BBQ υγραερίου μου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το BBQ είναι ένας διασκεδαστικός και νόστιμος τρόπος για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ πόση θα είναι η διάρκεια ζωής του; Είναι ένα σημαντικό ερώτημα, καθώς θέλουμε ο εξοπλισμός μας να είναι σε θέση να χειριστεί όποιες μαγειρικές προκλήσεις συναντήσει για πολλά χρόνια.

Για να έχετε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι απαραίτητο να το φροντίζετε σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό του μετά από κάθε χρήση και τον τακτικό έλεγχο για τυχόν ζημιές ή φθορές σε εξαρτήματα όπως εύκαμπτοι σωλήνες, καυστήρες, σχάρες και αναφλεκτήρες. Επιπλέον, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης, η αντικατάσταση ορισμένων εξαρτημάτων κάθε τόσο θα συμβάλει στη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης. Η εκτέλεση τακτικών ελέγχων συντήρησης μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην παράταση της διάρκειας ζωής του BBQ υγραερίου σας.

Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό όσον αφορά τη διάρκεια του BBQ υγραερίου, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, μπορείτε να περιμένετε ότι το δικό σας θα σας εξυπηρετήσει καλά για αρκετά καλοκαίρια δίνοντάς σας πολλές ευκαιρίες να απολαύσετε νόστιμα ψητά με τους αγαπημένους σας!

Συμπέρασμα

Το BBQ υγραερίου είναι απαραίτητο εργαλείο για ψήσιμο και μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους. Με τα κατάλληλα καύσιμα, προφυλάξεις ασφαλείας, έλεγχο θερμοκρασίας, αξεσουάρ και συχνή συντήρηση, μπορείτε να απολαμβάνετε νόστιμα ψητά με τους φίλους και την οικογένειά σας!

Όταν ο καιρός ζεσταίνει, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ανάβετε το bbq αερίου σας για να έχετε την τέλεια γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα. Επομένως, φροντίστε να ακολουθείτε μερικά απλά βήματα για να διασφαλίζετε ότι λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε φορά.

 

BBQ Specialist

Αθηνών 5Α Καλαμάτα

2721110576 – 2107709678

www.bbqspecialist.gr

ΕΚΠΤΩΣΗ 5%
Κάντε εγγραφή και κερδίστε έκπτωση 5% στην παραγγελία σας!
  ΕΓΓΡΑΦΗ
  Συμφωνώ με τους όρους χρήσης